ПРОГРАМ

Pjer Mereškovski u bioskopu Dragan Gaga Nikolić

Pjer Mereškovski (Merzekovski) u Beogradu i Parobrodu

U petak 29. juna Parobrod - bioskop Dragan Gaga Nikolić, priređuje svoj poslednji ovosezonski događaj, filmsku projekciju francuskog reditelja i sineaste Pjera Mereškovskog.  Potomak, ruskih emigranata u Parizu, pisca Dimitri Mereškovskog i Zinaide Ksipius, njegove bake i velike ruske pesnikinje, nasuprot kojima se Pjer ideološki postavlja kao militant levice koja se graniči sa verom u individualno “ja”,a stvaralaštvom u autora anarhistu.

Mereškovski je u svojih skoro 50 produkcija do danas, zasnivao na Godarovom nasledju, a koji je bio njegov učitelj i inspirator, kao i ruskom uticaju grupi CHTO DELAT filmovima radjenim pod znakom Ajzenstajna, Medvedkina i Brehtovog teatra.

Kako ga tumači njegov beogradski domaćin ali i životna saputnica Nina Živančević, Mereškovski kombinuje militantni dokumentarac, epsko pozorište, polifoniju glasova, neorganski i organski pristup tekstu, strategije komunikacije, generička i formalna pomeranja oduhovljene slike, direktan  pastis  postmodernog francuskog  filma kao i veliku Sovjetsku školu ruskog formalizma.

Kapetan Mišina 6a, 20h ulaz slobodan

 

 

chevron-downmenu-circlecross-circle