ПРОГРАМ

Poetski performans "Glasovi u prostoru" i "Avangarde će uvek postojati"

Poetski performans ’Glasovi u prostoru’ dr Dubravke Đurić i dr Sanele Nikolić , uz čitanje izbora iz esejističkih i pesničkih knjiga  ’Avangarde će uvek postojati’Ivane Kekić, Sande Ristić Stojanović i Marijane Jovelić, održaće se u četvrtak, 31. januara od 19 časovau Parobrod teatru, UK Stari grad, prvi sprat, ulaz iz Jevremove 33.

Glas u prostoru i telo  u prostoru na sceni,  su dva glasa teoretičarke i pesnikinje. Glas teoretičarke mapira osnove koncepte razumevanja performansa kako su oni postavljeni u studijama performansa. Ovaj glas artikulisan je kao verbalno, govoreno, teorijsko  prisustvo performansa o performansu. Glas teoretičarke izvodi se iz predočavanja razlike umetnosti performansa kao izvođenja i umetnosti kao stvaranja i izražavanja. Glas teoretičarke izvodi se kao predočavanje ne/razlike između ponašanja u svakodnevnom životu i umetničkog ponašanja.

Izvođenje pesnikinje zasniva se na improvizacijama. Artikulacija glasa je odraz  iskustva avangardnih pesničkih izvođenja dadaizma i kubofuturizma, kao i prakse neoavangardne zvučne i foničke poezije.  Autorka koristi i elemente dramskog i plesnog  jezika, koji su u funkciji performans poezije kao žanra.

Dr Dubravka Đurić, prof FMK, pesnikinja, performerka

Dr Sanela Nikolić, prof. primenjene estetike FMU

Ivana Kekić, pesnikinja, esejističarka, magistar opšte književnosti

Sanda Ristić Stojanović, pesnikinja, estetičarka, filozofkinja

Marijana Jovelić, pesnikinja, esejističarka, istoričarka

 

 

 

chevron-downmenu-circlecross-circle