10.maj 2016.

POP & JAZZ pijanisti – Ivan Aleksijević

Kada se nešto desi jednom ili dva puta, može se posmatrati kao presedan. Naše subjektivno uverenje je da su koncerti Kornelija Kovača i Saše Loknera, nešto najbolje što se desilo u Parobrodu, za sve ove godine njegovog postojanja. Ako tome pridodamo i pretpremijeru – Matiju Dedića koji je otvorio klavir hol Arsena Dedića, onda ova muzička i koncertna edicija u našem gradu sa naslovom, klasici rokenrola – pop džez pijanisti, dakle u istoimenom holu i u pomenutom Parobrodu, nešto je, što je zapravo prestonička muzička antologija.

Privilegija nastavlja da traje u utorak 10. maja, solističkim koncertom sa prijateljima, pijaniste Big benda Radio televizije Srbije, Ivana Aleksijevića, poznatijeg u muzičkim i džez krugovima kaoPančevac. Jer u tom najvećem orkestarskom sastavu čiji je standard postavio još Glen Miler, može biti samo jedan pijanista, a Ivan je prepoznatljivi izdanak koji sledi iza Bore Rokovića, Duška Gojkovića, Lale Kovačevića, Stjepka Guta, Miće Markovića, Miše Blama, Bubiše Simića, za razliku od svih njih na drugim instrumentima, on na klaviru. Pančevac je verovatno uz Slobu Markovića, Vasila Hadžimanova, Bojana Zulfikarpašića i Vladu Maričića jedan od pet najznačajnijih naših jazz klavirskih instrumentalista, slično kao kad bi tako posmatrali Tatuma, Monka, Powela, Henkoka, Evansa... Čovek koji na klaviru prati jednako Duška Gojkovića ili Ramba Amadeusa...

Ovi koncerti se snimaju  za vinil kompilaciju pop rok kola izdanja srpske nacionalne muzičke kulture, kao trajno nasleđe i dokument, za kulturu sećanja ko su bili naši najznačajniji muzičari današnjice, a javnost kao pubilka, tome mora prisustvovati.

chevron-downmenu-circlecross-circle