ПРОГРАМ

Predstava za decu "Božićna piča" - Čarls Dikens

„Božićna priča“ u produkciji „Tri groša“ je lutkarsko-igrana predstava koja kombinuje različite tehnike. Tekstualni predložak je čuvena priča Čarlsa Dikensa u savremenoj dramatizacija Luke Kurjačkog. Tekst kombinuje naraciju kroz stih, dramski dijalog i neme scene, koje su postavka za tri različite tehnike, dominantne u izrazu predstave: živog glumca na sceni, lutke i grafoskop animaciju. Likovi na neobične načine vode publiku na put kroz svetove živih i mrtvih, i u prošlost, sadašnjost i budućnost.

„Božićna priča“ Čarlsa Dikensa predstavlja možda i najveći među klasicima književnosti za decu. Dikens je napisao ovo delo posle posete jednom londonskom sirotištu, duboko potresen uslovima u kojima su tamošnja deca živela. Priča je pohvala velikodušnosti, oštra kritika ne samo škrtosti, već i izrabljivačkog odnosa prema zaposlenima i akumulacije novca na račun ovog izrabljivanja. Zastupanje stanovišta da bi i najtvrđi tvrdica mogao da se promeni kada bi na neposredan način spoznao strašne posledice svog delovanja – sve su ovo teme koje danas više nego ikad dobijaju na važnosti.

Vrednosti koje klasici književnosti zastupaju predstavljaju temelje ljudskih vrednosti i savremenog društva koje se, nažalost, neretko podrazumevaju, a samim tim i preskaču u vaspitno-obrazovnom sistemu. Većina klasika književnosti pruža i mogućnosti za kreativni pristup scenskom izrazu, budući da su njihovi sižei poznati, a teme koje tretiraju sveprisutne su u odgoju čovečanstva.

Siže:
Stari tvrdica i zelenaš Steva Štekić na Badnji dan tiraniše svog zaposlenog Bobana, njegovog bolesnog sina Timotija-Timija kao i svog nećaka Feđu, koji dolazi da ga pozove na božićni ručak. Iste Badnje noći, prikazuje mu se duh njegovog pokojnog poslovnog partnera Božidara Boškića, Duh Boško, koji ga upozorava da mora da se promeni. Duhu Bošku u pomoć dolaze Duh Božića Prošlosti, Duh Božića Sadašnjosti i Duh Božića Budućnosti. Svaki duh Stevanu Štekiću prikazuje nekoliko sila uzroka i posledica njegove škrtosti. Duboko potresen spoznajom i uplašen za svoju sudbinu, Stevan Štekić istog Božićnog jutra budi se kao promenjen čovek, deleći poklone i povišice.

Autorski tim:
Dramatizacija i adaptacija – Luka Kurjački; Igraju – Maja Nikolić, Vladimir Tešović i Miloš Lalović; Muzika – Ljubica Damčević; Kostim – Ivana Stanković; Pop ap elementi – Dragana Pilipović; Kreacija lutaka, scenografija i art direkcija – Sandra Nikač; Režija – Marija Barna Lipkovski i Ana Popović; Tehnička podrška – KC Reks i Magacin u Kraljevića Marka; Produkcija – Tri groša i UK Stari grad

chevron-downmenu-circlecross-circle