ПРОГРАМ

Predstavljanje romana "Zabluda Svetog Sebastijana" - Vladimira Tabaševića

Vladimir Tabašević, ovogodišnji dobitnik NIN-ove književne nagrade, predstaviće nagrađeni roman ’Zabluda Svetog Sebastijana’(Laguna,2018) u ponedeljak, 18. februara 2019. od 19 časova u UK Stari grad.

Prema mišljenju NIN-ovog žirija, Tabašević  je učinio iskorak u odnosu na ostatak književne produkcije, ali i u odnosu na svoja prva dva romana, koji su prethodnih godina, bili u užem i najužem izboru za NIN-ovu nagradu.  Zoran Paunović, predsedavajući NIN-ovim žirijem, naglasio je da 65. NIN-ov laureat piše ’beskompromisno o teškim temama’. Govoreći o nagrađenom romanu, Branko Kukić, član žirija, izjavio je da će ova knjiga ostaviti trag u našoj književnosti. Sa Tabaševićem razgovor vodi Katarina Lazić, urednica književnog programa u UK Stari grad.

Vladimir Tabašević rođen 1986. u Mostaru pod punim imenom Vladimir Bošnjak –Tabašević. Studirao  filozofiju u Beogradu. Objavio  knjige poezije Koagulum (2010) Tragus (2011) Kundak(2012) i Hrvatski kundak (2014) Zastupljen u pregledima i izborima savremene poezije : Prostori i figure (Službeni glasnik, 2013) Restart (Dom kulture studentski grad, 2014) Troje (Samizdat, B92, 2016). Dobitnik je regionalne nagrade, u okviru Biber festivala, za priču ’Rat’. Njegov prvi roman ’Tiho teče Misisipi’ ( Studio Znak, 2015) nagrađen je regionalnom nagradom Mirko Kovač, za najbolju knjigu mladog autora, povodom koje je gostovao u UK Stari grad (ex-Parobrodu) ’Pa kao’ (Laguna,2016) drugi je Tabaševićev  roman. Osnivač  i  jedan od urednika internet časopisa ’Prezupč’, koji se bavi pitanjem klasnih odnosa u društvu.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle