ПРОГРАМ

Projekcija filma "Preigravanje" Marije Aranđelović

Film ’’Preigravanje’’ prevashodno se bavi preispitivanjem zamamnih igara zla iz ciklusa pesama Igre Vaska Pope (zbirka Nepočin polje, 1956). Kroz kolažnu strukturu sačinjenu od dokumentarno-eksperimentalno-animiranih filmskih minijatura, putuje se kroz trinaest Popinih pesama,  ali se dobija i uvid u kompleksnost celokupnog pesnikovog stvaralaštva. U spoju filma i poezije prikazaće se naš svet kakav jeste – surov, groteskan, ravnodušan na patnju, ali na momente i divan... Kako u Srbiji 2019-te godine, tako i bilo gde drugde, te igre se mogu uočiti svuda, u svakom segmentu života svakog pojedinca...

I tu ih film ’’Preigravanje’’ i nalazi: u banalnom i svečanom, u individualnom i kolektivnom, u ljudskom ali i životnjskom svetu. Jer živeti znači biti u situacije pristajanja na igre sa sveopštim zlom, u sebi i oko sebe.

‘’Otkad znaš za sebe, isto pitanje: kako živeti nerastrgnut između ta dva beskraja, između onog sablasnog u sebi i onog okrutnog oko sebe?’’  - Vasko Popa

A opet, kao što se u jednom segmentu filma može čuti – iza sve ove surovosti na koju Popa ukazuje, mora biti da stoje humanističke težnje i želja za pobunom, skidanjem nevidljivih lanaca neumitnosti sveta koji smo stvorili.

U stvaranju ovog filma, koji je ujedno i završni rad na doktorskim studijama iz audio-vizuelnih umetnosti na Fakultetu dramskih umetnosti, učestvovalo je mnopo ljudi, između ostalih pojavljuju se Danijela Vučković, Pavi i Nuša, Jelena Marković, Dušan Mihailović, Evgenija Tamnavac. Režiju i montažu potpisuje Marija Aranđelović, koja je delom i snimala film uz pomoć Nebojše Miljkovića, Neđe Gavrića i Branislava Popovića. Animaciju su radili polaznici Studija keramike ``Šum’’ Biljane Milenović, kao i  Jelena Crnokrak. Muziku su komponovali i izvodili duo Nuša i Pavi, multimedijalna umetnica Evgenija Tamnavac, bend Bas i Stega. Obradu zvuka radio Bojan Palikuća. Mentorka projekta bila je profesorka Jelica Đokić. Film traje 44minuta.

chevron-downmenu-circlecross-circle