ПРОГРАМ

Projekcija kratkometražnog filma"Kismet"

Kismet je priča o mladim ženama iz Albanije i Srbije, koji su napravile mlade žene Srbije i Albanije, koje čvrsto veruju da su omladinska saradnja i jednakost polova preduslovi za dugovečni mir i napredak.
Ovaj kratkometražni dokumentarac zaviruje u živote osam mladih žena iz različitih pozadina i iskustava, koje sve žive pod još uvek dominantnim patrijarhalnim sistemom. Film šeta između urbanih i ruralnih sredina ovih dveju zemalja Zapadnog Balkana, između tradicionalnog i digitalnog, između presija i inovacija, starih narativa i novih šansi, postavljajući pitanje - koliko smo slični u našim različitostima?
Zašto bi Srpkinja želela da uči albanski? Zašto bi se Albanka udala za Srbina? Ko je "neprijatelj", a ko "prijatelj"? Mogu li se mostovi među ovim zemljama ojačati uz pomoć žena koje igraju fudbal zajedno ili par entuzijastkinja koje sarađuju na Vikipediji?
Koja su rešenja za iste izazove?
Da li bi mlade žene trebalo da prihvate nametnuti "kismet" (tur. sudbina), ili "one mogu biti ratnice što i jesu" koje aktivno ohrabruju dijalog u nemirnom regionu?

Film je deo projekta ,,Žene Albanije i Srbije: Mi to možemo!” koji sprovode udruženja građana Zajedno Zajedno, Centar za društvenu ravnotežu, Omladinski centar Brus iz Srbije i Nova Vizija iz Albanije, u okviru platform Ljudi Albanije i Srbije (ww.youthumans.net) uz podršku Misije OEBS-a u Srbiji, u partnerstvu Prisustva OEBS-a u Albaniji, Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije, Ministarstva obrazovanja, omladine i sporta RepublikeAlbanije, Albanskog Nacionalnog servisa za mlade i Krovne organizacije mladih Srbije. a u okviru projekta "Povećanje regionalne povezanosti mladih Srbije i Albanije”. Projekat je finansijski podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Savezne Republike Nemačke i Ministarstva spoljnih poslova Holandije.

chevron-downmenu-circlecross-circle