ПРОГРАМ

Promocija Antiratnog dnevnika - Lijepo gore klasici marksizma, Gorana Sarića

Posle Konjica, Mostara i Sarajeva, prva promocija u Srbiji Antiratnog dnevnika-LIJEPO GORE KLASICI MARKSIZMA Gorana Sarića (GARIWO, 2014; MostArt, Zemun, 2019) pesnika i profesora iz Konjica koji živi u Holandiji, održaće se u sredu, 17. aprila od 19 časova u UK Stari grad, bivšem  Parobrodu.

O potrebi da se napiše ovakva  knjiga,  tokom ratnih razaranja bivše Jugoslavije, kada se autor bavio humanitarnim poslovima i radom u biblioteci u rodnom Konjicu, publici će se obratiti autor lično, iz Holandije. O dometima ovih zapisa, hronologiji apsurda koji se širio od lokalnog ka opštem, važnih ne samo za savremenu bosansko-hercegovačku literaturu, već za sve zemlje regiona, govoriće Svetlana Broz, direktorka nevladine organizacije Gariwo iz Sarajeva, Gradimir Gojer, pozorišni reditelj, književnik i kritičar iz Sarajeva, Zlatko Paković, pozorišni reditelj, pisac i novinar iz Beograda, Dragan Stojković, u ime izdavača u Srbiji, uz moderiranje Katarine Lazić,urednice u UK Stari grad.

Nakon prošlogodišnje  izložbe ’’Opkoljeno Sarajevo’’ iz stalne postavke Istorijskog muzeja BiH , održane u istoj ustanovi kulture, građani Beograda, dobiće još jednu priliku, da se kroz pisanu reč uvere  koliko je, na ovim prostorima, Ljudskost bila najveća žrtva ratova.  O Sarićevoj  intimističkoj drami pojedinca,koji se u najtežim trenucima seća boljeg juče, sa neprihvatanjem da danas ima veze sa juče,  izražavaju i recenzenti dnevnika : Enver Kazaz i Amer Tikveša.

Goran Sarić,rođen 1959. u Konjicu, u kome je živeo do 1994. godine. Profesor maternjeg jezika i književnosti , diplomirao na Filozofskom fakultetu, Odsek istorije jugoslovenskih književnosti i sh-hs jezika. Od 1999. zaposlen u Univerzitetskoj biblioteci u Holandiji. Prevodi sa holandskog jezika.  Poezija mu je prevođena  na holandski i makedonski jezik. Dobitnik nagrade Fondacije za izdavaštvo Federacije BiH, 2007. godine, za zbirku stihova Tango aquarino.

chevron-downmenu-circlecross-circle