ПРОГРАМ

Promocija dve knjige Marka Lošonca

Promocija  dve knjige ’Slepilo i kapital’ ( Karpos, Beograd 2018) i ’Vreme,svest i kompleksnost’. Temporalnost u Bergsonovoj i Huserlovoj filozofiji (IFDT, Beograd;  izdavačka knjižarnica Z.Stojanovića, S.Karlovci- Novi Sad, 2018) dr Marka Lošonca, istraživača IFDT, Univerziteta u Beogradu, održaće se u sredu, 20. marta od 19 časova, u Parobrod teatru, UK Stari grad,  prvi sprat, ulaz iz Jevremove. Osim autora, o ovim knjigama govoriće dr Ivan Milenković, urednik na Trećem programu Radio Beograda, dr Predrag Krstić, naučni saradnik IFDT,  Olga Nikolić, istraživačica-pripravnica IFDT. Razgovor vodi dr Igor Cvejić, naučni saradnik IFDT.

„Slepilo i kapital“ je zbirka filozofskih studija Marka Lošonca napisana povodom 200-godišnjice Marksovog rođenja. Polazeći od nekoliko Marksovih navoda iz „Kapitala“ u kojima se varira motiv slepila, Mark Lošonc razvija čitavu fenomenologiju gledanja pozivajući se na bogatu filozofsku tradiciju od mitološkog poimanja i Platona, do Žan-Lika Mariona.

Da li su same vremenske strukture vremenskog ili večnog karaktera? Može li se odlučiti da li je vremenitost „subjektivna“ ili „objektivna“? Da li metafore toka i strujanja adekvatno opisuju prirodu vremena? Knjiga Marka Lošonca traži odgovore na ova pitanja pre svega pomoću Bergsonove i Huserlove filozofije vremena, fokusirajući se na način na koji se vremenitost kao samostvaralačka i kompleksna forma konstituiše. Može se reći da su u pitanju dva autora koji su najviše doprineli konceptualizaciji iskustva vremena u povesti filozofije, ne samo u kvantitativnom smislu, već i u pogledu strogosti i kreativnosti pojmova.

Mark Lošonc, rođen 1987. god. doktorirao na Odseku za filozofiju Univerziteta u Novom Sadu. Deo doktorskih istraživanja realizovao je u Parizu. Istraživač je Instituta za filozofiju i društvenu teoriju ( Univerzitet  u Beogradu) i član Grupe za studije angažovanosti. Osnivač je Filozofskog kolegijuma u Budimpešti.  Njegova glavna interesovanja su savremena metafizika, filozofija duha, teorija sistema i kompleksnosti. Autor je sedam knjiga. Radovi su mu objavljeni na engleskom, francuskom, nemačkom, srpskom, hrvatskom, slovenačkom i mađarskom jeziku.

chevron-downmenu-circlecross-circle