ПРОГРАМ

Promocija III toma "Srbi i Albanci kroz vekove" Petrit Imami

Promocija trećeg dela kapitalnog izdanja  ’Srbi i Albanci kroz vekove’, srpsko-albanske kulturne veze i drugi prilozi ( Samizdat B92, 2017) Petrit Imamija, održaće se u utorak, 8.maja od 19 časova u Parobrodu.

O trećem delu ovog troknjižja, koje osim istorijskih, rasvetljava i jezičke, folklorne,etnološke, kulturne, pre svega, diplomatske odnose dva naroda, koja žive u susedstvu preko hiljadu godina, govoriće istoričari : dr Aleksandar Pavlović, dr Predrag J. Marković i dr Slobodan G. Marković, a publici će se obratiti Filip David, kao dugogodišnji prijatelj i kolega Petrita Imamija.

’Srpska književnost je početkom XX veka Albance uglavnom pominjala kao necivilizovan narod. Takvu sliku o njima stvorila je antialbanska politika i propaganda vladajućih režima, a tome su podlegli i neki poznati pisci...’- odlomak iz feljtona Živorada Lazića ’Pašić i četiri kralja’, Večernje novosti, februar 2005.

Petrit Imami rođen je 1945. u Prizrenu. Zbog potrebe za prevodiocima s albanskog jezika, njegova porodica, iste godine, preselila se s Kosova u Beograd.  Imami 1974. god. diplomirao dramaturgiju na Akademiji za pozorište, film, radio i TV ( danas FDU) gde je od 1996. god. bio redovni profesor. Za potrebe nastave za predmet Filmski i TV scenario priredio je mnoge  hrestomatije, udženike, rečnike u izdanju beogradskih izdavača. Radio je i kao dramaturg na TV Priština 70-tih godina prošlog veka i filmski kritičar u listu ’Fjala’.  Autor je scenarija za tv seriju i film ’Vetar Hrast’(1979) rađenih prema motivima istoimenog romana albanskog književnika i političara Sinana Hasanija, za koji je nagrađen Zlatnom arenom za scenario na Pulskom festivalu.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle