30.01.2020

ПРОГРАМ

Promocija knjige eseja "Jesmo li čudovišta" Filipa Davida

Promocija knjige eseja ’’Jesmo li čudovišta’’ (Službeni glasnik, 2019) Filipa Davida, književnika, dramaturga i dobitnika NIN-ove nagrade, održaće se u četvrtak, 30. januara 2020. od 18 časova u UK Stari grad, Teatar, prvi sprat.

Osim autora, o ovoj nedavno objavljenoj knjizi govoriće:  Svetislav Basara, urednik  izdanja, književnik, kolumnista, dobitnik NIN-ove nagrade  i Dušan Petričić,  grafičar, ilustrator i karikaturista, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice književno-tribinskog  programa u UK Stari grad.

Pišući o populizmu savremenog društva u ’’ogledalu’’ devedesetih godina XX veka i jevrejskim temama, Filip David je prvo poglavlje eseja ’’Jesmo li čudovišta’’ naslovio  prema maksimi italijanskog pisca Prima Levija, koji je preživeo Aušvic, iskušenja italijanskog i nemačkog fašizma, a zatim tragično završio život:

’’Uvek će biti pokvarenih svinja. Čudovišta su oni koji stoje i gledaju’’...

’’Iz tog stravičnog iskustva rušilačkih utopija, činilo se, dobijen je jednom zauvek važan nauk: zlo treba prepoznati  na vreme i suprotstaviti mu se, jer inače, kasnije, kada uzme maha, cena njegovog zaustavljanja postaje ogromna i zastašujuća. Pouka je, takođe, da nevinih nema; oni koji su uvereni da su po strani od svega, brzo su se, i ne shvatajući to, pretvarali u saučesnike i direktne krivce.

Ali, očevidno, od istorije se naučilo malo, ili nimalo.

chevron-downmenu-circlecross-circle