ПРОГРАМ

Promocija knjige "Femina Antica Balcanica"

Knjiga „Femina Antica Balcanica“ (izdanje Arheološkog instituta i Evolute), autorke dr Jelene Anđelković Grašar, biće predstavljena u utorak 29. juna u 20 časova u UK Parobrod.

O knizi će govoriti recenzenti dr Jelena Erdeljan, dr Aleksandar Bošković i dr Miomir Korać, koji kao direktor Arheološkog instituta predstavlja i važnu kariku u izdanju ove knjige.

Urednica i direktorka izdavačke kuće Evoluta Bojana Ćebić govoriće o značaju koji knjiga ima u uspostavljanju biblioteke „FeminAntica“.

Tip, arhetip i stereotip, koncepti imitacije i prenošenja obrazaca i modela, istraživanje rodnog identiteta, neka su od pitanja koje autorka istražuje u odnosu na kasnoantičke žene. Ona ih posmatra u njihovoj trostrukoj pojavnosti - kao carice, obične žene i božanske žene, preispituje njihove veze i uzore u društvenom, religijskom i kulturnom kontekstu kasnoantičkog perioda.  

Dr Jelena Anđelković Grašar rad je posvetila istraživanju vizuelne kulture u periodu tokom i nakon rimske dominacije na prostoru podunavskih provincija i centralnog Balkana. Njena istraživanja usmerena su ka proučavanju vizuelnih svedočanstava i materijalnih ostataka vezanih za teme ženske istorije i studija roda, kao i za teme kasnoantičkih i ranohrišćanskih studija vizuelne kulture, sa akcentom na  karakteristikama provincijalnog slikarstva. Drugo njenog polje istraživanja odnosi se na kulturnu baštinu i metode njene prezentacije, interpretacije i popularizacije.

chevron-downmenu-circlecross-circle