ПРОГРАМ

Promocija knjige "Narod i njegove pesme" Rigelsa Halilija

Razgovor o albanskoj i srpskoj narodnoj epici  između usmenosti i pismenosti,  ’’Narod i njegove pesme’’ (Biblioteka XX vek, 2016. prevela sa poljskog Jelena Jović) Rigelsa Halilija, albanskog autora iz Varšave,  održaće se u petak, 7. aprila 2017. od 19 časova u UK Parobrod. O ovoj prvoj sistematskoj,komparativnoj analizi albanske i srpske ( srpskohrvatske) epske tradicije, u istorijskom i književnom kontekstu,  osim autora, govoriće dr Aleksandar Pavlović, recenzent knjige, naučni saradnik Instituta za filozofiju i društvenu teoriju,  dr Danilo Šarenac, saradnik Instituta za savremenu istoriju u Beogradu, Ivan Čolović, urednik izdanja, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.

Halilijeva teza da je pojam nacije u bliskoj vezi sa pojavom i širenjem pismenosti, potkrepljena  je njegovim  brojnim terenskim  istraživanjima  u severnoj Albaniji, na Kosovu  i Sandžaku.

U obradi teme ’’Narod i njegove pesme’’, Halili je konsultovao teze  studije  Endru B. Vahtela , američkog slaviste,’’Stvaranje nacije, razaranje nacije’’.

Rigels Halili, antropolog i filolog iz Đirokastre, Albanija, živi i radi u Varšavi, gde rukovodi specijalističkim studijama Balkana. Glavno područje Halilijevog naučnoistraživačkog rada, osim Albanije,  su zemlje koje su činile Jugoslaviju, delimično i Grčka. 

chevron-downmenu-circlecross-circle