ПРОГРАМ

Promocija knjige "Put u juče" - Tibor Varadi

’Put u juče’  knjiga priča iz advokatske arhive ( prevod Arpad Vicko, Akademska knjiga, Novi Sad,2017) jednog o najvećih stručnjaka za međunarodno pravo, Tibora Varadija,  biće predstavljena u petak, 9. marta od 19 časova u Parobrodu. O ovoj dokumentarnoj prozi o ’malim ljudskim sudbinama’, klijentima  dugovečne porodične ’Advokatske  kancelarije Varadi’, utemeljene 1893. u nekadašnjem  Bečkereku, odnosno Zrenjaninu,  osim autora, govoriće Dragan Velikić, književnik i  dr Milan Ristović, profesor opšte savremene  istorije  beogradskog  Filozofskog fakulteta.

Razgledajući  dosijea  davnih sudskih i vansudskih  slučajeva, Varadi  u ovoj knjizi, čijem nazivu je kumovao Dragan Velikić, ispisuje sopstvenu  biografiju i članova svoje porodice.  Ona se može čitati kao pouzdavno svedočanstvo o vremenu,  prema  rečima Miljenka Jergovića, recenzenta knjige, u njoj su  svoje mesto našle izvanredne prozne  skice. Ove priče  mogu se čitati kao istorijat  parola ne samo Banata u Vojvodini, već cele  regije, u raznim  periodima,  kada je iskaz  ’’Za domovinu s Titom- Napred!’’ bio svojevrsni password, kada se odlazilo u zatvor zbog parole Trst je naš- život damo ali Trst ne damo, ili izborne slogani namenjeni mađarskim, srpskim nemačkim, austijskim, belgijskim, grčkim glasačima iz naše svakodnevnice... Svi  slučajevi iz advokatske arhive Varadi, uokvireni  su citatima književnika iz celog sveta, od Pol Valerija,  Džordža Orvela,  Karla Maja i Konfucija, do pesnika kao što su P.B.Šeli i V.H. Odn.

Tibor Varadi  prve radove iz  književnosti objavio u časopisu Uj Symposion, u kome je do 1971. bio odgovorni urednik. Do sada je objavio nekoliko knjiga eseja, od ’Zar nije sam život najbolji provod?’ do prošlogodišnje  ’Istorije i guščje perje’, kao i prvu knjigu priča iz advokatske arhive ’Spisi i ljudi’

Tibor Varady rođen u Zrenjaninu ( Veliki Bečkerek) nekadašnji profesor Pravnog fakulteta u Novom Sadu, budimpeštanskog Srednjoevropskog univerziteta, fakultetima Emori, Kornel, Berkli u SAD, Sorboni u Francuskoj. Objavio veći broj naučnih radova iz oblasti međunarodnog privatnog prava, međunarodne trgovinske arbitraže i manjinskih prava. Redovni član SANU. Zastupao je Srbiju pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle