ПРОГРАМ

Promocija romana "Adresa" Dragana Velikića

Promocija  romana  ’’Adresa’’ ( Laguna, 2019) Dragana Velikića, dvostrukog dobitnika NIN-ove nagrade, održaće se u petak, 31. maja od 19 časova u UK Stari grad. Osim autora, o ovom višeslojnom, polemički intoniranom romanu , govoriće dr Ivan Milenković, filozof,  dr Srđan Cvetković, istoričar i dr Miodrag Miško Šuvaković, teoretičar umetnosti.  

Sa teretom prećutane, izbrisane istorije Grada i marginalizovanih pisaca poput Harmsa, Dragoljuba Brzaka, Ćipika i Tokina, Velikićev ’’Junak našeg doba’’ predočava čitaocu novi identitet prestonice Srbije. Isleđivanjem svojih likova, stanara zgrade kod Tašmajdanskog parka, Narator ispisuje angažovane stranice o izgubljenim, razorenim ili premeštenim adresama. Sve one odnose se na Beograd, kao tačku srpske, jugoslovenske  i srednjeevropske kulture. Tačku ukrštanja društveno - političkih, ideoloških i ekonomskih dešavanja, bliže i dalje prošlosti, uključujući i glasove savremenika.

Dragan Velikić rođen je u Beogradu 1953. godine. Diplomirao je opštu književnost sa teorijom književnosti na beogradskom Filološkom fakultetu. Od 1994. do 1999. godine bio je urednik izdavačke delatnosti Radija B92. Pisao je kolumne za NIN, Vreme, Danas, Reporter i Status. Od juna 2005. do novembra 2009. godine bio je ambasador Republike Srbije u Austriji. Živi u Beogradu kao slobodni književnik.

Dobitnik NIN-ove nagrade za najbolji roman godine - ’’Ruski prozor’’ (2007)

Za roman ’’Islednik’’  dobitnik iste nagrade 2015. godine, kao i priznanja ’’Kočičevo pero’’, Vitalove nagrade, ’’Kočićeve knjige’’. Dobitnik Nagrade grada Budimpešte za 2013. godinu i nagrade ’’Podrum Radovanović’’ za životno delo 2016. godine. Knjige Dragana Velikića prevedene su na šesnaest evropskih jezika, arapski i farsi u šezdeset stranih izdanja. Zastupljen u domaćim i stranim antologijama.

chevron-downmenu-circlecross-circle