ПРОГРАМ

Promocija romana „Park Logovskoj“ Dane Todorović

Posle promocija nagrađenog Velikićevog romana „Islednik“, kao i „La sans pareille“ – Milisava Savića, sada i Dana Todorović, mlada spisateljica iz takođe ovogodišnjeg najužeg kruga za NIN-ovo priznanje, predstaviće u petak, 11. marta od 19 h u UK Parobrod svoj roman ’’Park Logovskoj’’ ( Geopoetika, 2015)
Osim autorke koja se bavi prevođenjem i dramaturgijom, o ovoj kafkijanskoj i orvelovskoj knjizi preobražaja, tragom ruskih klasika, govoriće Vladislava Gordić Petković, profesorka novosadskog Filozofskog fakulteta, književna kritičarka i teoretičarka, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.
Nakon debitantskog romana ’’Tragična sudbina Morica Tota’’ , Dana Todorović u ’’Parku Logovskoj’’ bavi se pitanjem večne dualnosti, smenjivanjem svetlosti i tame u ljudskoj duši, u izmaštanoj zemlji, nepostojećoj Rusiji . U činu egzistencijalnog , alegorijskog (samo)preispitivanja, uz elemente groteske, ironije i humora, Todorović ne zaboravlja poruke Šekspira, Lao Cea, Jevanđelja po Jovanu i Bude.
Dana je izdanak, verovatno jedne od najznačajnijih porodica u našoj nacionalnoj kulturi, kao kćer pokojnog barda glumišta Bore Todorovića, u kojoj su i njena tetka Mira Stupica i brat Srđan – Žika...

chevron-downmenu-circlecross-circle