ПРОГРАМ

Promocija trilogije "Što pepeo priča" Dževada Karahasana

Prvo predstavljanje u Srbiji trilogije "Što pepeo priča" (Buleverbooks, Novi Sad) Dževada Karahasana, bosanskohercegovačkog i evropskog pisca, esejiste i dramaturga, reditelja, jednog od najboljih književnika bivše Jugoslavije, koji živi i radi na relaciji Grac – Sarajevo, održaće se u utorak, 18. aprila od 19 časova u UK Parobrod.

O trima novelama Sjeme smrti, Utjeha noćnog neba i Miris straha, objedinjenih naslovom "Što pepeo priča", višeslojnom metaforom o nečistoj savesti , kako pojedinca prema okruženju, društvu i prema sebi, tako i društva prema pojedincu, osim autora, govoriće Jasmina Ahmetagić, književna kritičarka i teoretičarka iz Beograda, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.

Pripovedajući životopis persijskog astronoma, matematičara, filozofa i slavnog pesnika Omara Hajama iz srednjeg veka, Karahasan čitaoca dovodi do stranice koju ispisuje Juso Podžan Livnjak 2008. godine u norveškom Bergenu, sećajući se stradanja Nacionalne i univerzitetske biblioteke u Sarajevu- Vijećnice, tokom prve polovine 90-ih godina prošlog veka.

"Što pepeo priča" bavi se pitanjima mudrosti vladanja sobom ali i državom. Trilogija je pokušaj odgovora na pitanje da li su strah i nesigurnost osnovna poluga ljudskog ponašanja. Kao i objašnjenja zašto se ljudi koji ne žele graditi društvo, nego vladati i pljačkati plaše kulture.

Dževad Karahasan poznat širom regiona po modernističkim postupcima spajanja istorijskog, tradicionalnog i savremenog, esejizaciji i dramatizaciji proze, najviše spominjan ovdašnjoj javnosti zahvaljujući romanima "Istočni divan", "Šahrijarov prsten, "Sara i Serafina". Dobitnik je mnogobrojnih cenjenih priznanja za svoj dosadašnji rad, od kojih su najznačajniji: Herderova nagrada ( Beč), priznanja Bruno Krajski (Beč) Šarl Vijon (Pariz) Hajnrih Hajne (Diseldorf) i Geteova medalja (Diseldorf)

chevron-downmenu-circlecross-circle