ПРОГРАМ

Promocija zbirke tekstova "U ime naroda" - zapisi sa bloga sudije Majića

U sredu, 20. februara u 18h, održaće se promocija zbirke tekstova „U ime naroda“ – zapisi sa bloga sudije Majića, autora Miodraga Majića, u UK Stari grad (Parobrod) u Beogradu.

Govore: Aleksandar Jerkov, profesor Filološkog fakulteta, Dušan Petričić, ilustrator i karikaturista, Damir Šite, izdavačka kuća Lyceum iuris, Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar, Miodrag Majić, autor; Tekstove čita glumac Tihomir Stanić, Moderator: Jovana Gligorijević, urednica u nedeljniku "Vreme"

“U ime naroda” je zbirka sačinjena od dvadeset tri odabrana teksta, koji su na blogu sudije Majića objavljivani u periodu od 2015. do 2018. godine. Ilustrovana je karikaturama Dušana Petričića a izdavač je Lyceum iuris.

Mnogi od tekstova koji se nalaze u ovoj zbirci izazivali su veliko interesovanje javnosti, i stručne i nepravničke. Citirani su i prenošeni u vodećim domaćim medijima, gde su predstavljani kao redak primer angažmana sudije koji je rešio da otvoreno svedoči o bolestima nikad izgrađene grane vlasti. Podjednako su im se radovale kolege pravnici kao i takozvana laička javnost koja je u njima prepoznavala svojevrstan “pogled kroz ključaonicu” pravosudnog “zabranjenog grada”.

Pred čitaocem su beskompromisni, otrežnjujući zapisi, a karikaturalnost pristupa obračunu sa domaćom zbiljom i njenim lučonošama, mnoge je podsetila na Domanovićevu i Nušićevu satiru, potvrđujući da palanački duh, konformizam i ulizištvo na ovim prostorima imaju stabilan kontinuitet. Zbog svega toga, “U ime naroda”, nesumljivo postaje autentično svedočanstvo o jednom vremenu.

 

 

 

chevron-downmenu-circlecross-circle