Sreda, 8. jun 2016. 19h

ПРОГРАМ

JEZICI U POTKROVLJU RANKA BUGARSKOG – XX VEK

Knjiga  ’’Jezici u potkrovlju’’ Ranka Bugarskog (Biblioteka XX vek) biće predstavljena  u sredu 8. juna od 19 h u Parobrod  teatru, na prvom spratu UK Parobrod. Osim autora,o knjizi će govoriti Jelena Filipović, profesorka Filološkog fakulteta u Beogradu i Ivan Čolović, urednik Bibilioteke XX vek  i moderatorka razgovora Katarina Lazić, urednica književnog  programa UK Parobrod.

Naslov knjige simbolički ukazuje na iskušenja mnoštva manjinskih jezika, koji se bore za opstanak pod zajedničkim evropskim krovom, mada sabijeni  u samo potkrovlje, dok prostrane odaje na spratovima zaposedaju rašireniji jezici.

Prvi deo knjige obuhvata teme aktuelne evropske jezičke politike, sa naglaskom na zaštiti manjinskih jezika, multilingvizmu i multikulturalizmu, kao i na odnosu između jezika i nacionalne pripadnosti, teme kojima  se pisac poslednjih desetak godina bavi  kao ekspert  Saveta Evrope za povelju o regionalnim i manjinskim jezicima.

Drugi segment knjige odnosi se na srpski jezik : njegov identitet, slivenice  ( leksičke  blende ) i žargonizme. Treći deo knjige donosi  tri nekrologa u spomen na istaknute tumače jezičkih pojava i tri nedavna intervjua na različite lingvističke teme.  Četvrti deo knjige je sociolingvistička bibliografija Srbije za period od polovine 2014. do kraja 2015. godine.  

chevron-downmenu-circlecross-circle