ПРОГРАМ

Razgovor o poetsko-filozofskom romanu "Mali dečak" Lorensa Ferlingetija

Razgovor o poetsko - filozofskom romanu ’’Mali dečak’’ Lorensa Ferlingetija (Geopoetika, 2020) koju je ovaj pesnik, dramski i prozni pisac, slikar, korisnik jazza u poetske svrhe, izdavač i aktivista napisao i objavio u svojoj stotoj godini života, premijerno će biti emitovan na FB stanici UK Stari grad, u nedelju, 25. oktobra od 20 časova.

O ovom romanu (prema insistiranju autora i izdavača) Ferlingetijevoj  biografiji, njegovom književnom buntu i eksperimentu, koji obuhvata ceo 20. i prve dve decenije 21. veka, govoriće Vladislav Bajac, izdavač, glavni urednik Geopoetike i Vladimir Kopicl, pesnik i esejista, koji je knjigu preveo.

’’Mali dečak’’ je kritika društva, najpre američkog i njenih klasnih razlika, ali i glas generacije stasavale u trouglu slobode, konformizma i buntovništva. Autor’’Malog dečaka’’ je izdavač čuvene poeme ’’Urlik’’ Alena Ginzberga, zbog koje su obojica hapšeni, a knjiga je postala nezvanični manifest beat generacije.

Bez zareza, predaha, poštovanja osnovnih pravila sintakse i hronologije, ’’Mali dečak’’, uz autore koji su uticali na njega: V.K.Vilijamsa, T.S.Eliota, Beketa, Sartra, Flobera, Dilana, Sinatru, potvrđuje još jednom bitnički status njenog autora.

Ferlingeti je rođen 1919. godine (iste godine kada i Pit Siger, Net King Kol, Eva Peron, Dž.D.Selindžer) u Jonkersu, država New York, SAD. Dobitnik je mnogih nagrada, nosilac francuskog Ordena reda umetnosti i književnosti u rangu komandanta. Živi iznad knjižare ’’Siti lajts bukstor’’.

chevron-downmenu-circlecross-circle