ПРОГРАМ

Razgovor o pričama Kriste Volf "Avgust"

Razgovor o knjizi priča ’’Avgust’’ (Radni sto, edicija Penkalo, Beograd, 2020) nemačke književnice Kriste Volf, uz pogovor njenog supruga Gerharda Volfa, održaće se u ponedeljak, 27. septembra od 19 časova u UK Parobrod.

O naslovnoj priči ’’Avgust’’ i još dve: ’’Razmena pogleda’’ i ’’Jednog dana’’ kao i značaju celokupnog opusa Volfove u istoriji nemačke i evropske književnosti, govoriće Bojana Denić, prevoditeljka i izdavač i Katarina Lazić, urednica književnog programa u UK Parobrod. 

Kompletan književni arhiv Kriste Volf, jedne od najpoznatijih (istočno) nemačkih spisateljica , devet godina pre njene smrti , dopremljen je u berlinsku Akademiju umetnosti. Osim dnevničkih beležaka od 1946.do 1999. godine, njenih romana i pripovedaka, arhiv obogaćuje i prepiska Volfove sa piscima poput Gintera Grasa, Hajnriha Bela i Ane Zegers.  Kapitalni roman ’’I djetinjstvo, zar ne?’’ Kriste Volf pre tri decenije, objavila je sarajevska ’’Svjetlost’’, preveo Predrag Kostić. Priča ’’Avgust’’ o istoimenom dečaku, oslanja se na rukopis ovog romana.

Krista Volf (1929. Landsberg na Varti – 2011. Berlin) istaknuta predstavnica nemačke književnosti s kraja 20. i početka 21.veka, društveno-politička figura NDR, tvrdila je da ne postoji suštinska razlika između njene proze, kritike i esejistike. Dobitnica je nagrade Tomas Man za dokumentovanje borbi, nadanja i grešaka njenog doba, kao i nagrada Georg Bihner i Uve Jonzon. Autorka romana: Podeljeno nebo, Bez mesta, Nigde, Šta ostaje, Medeja, Glasovi, Od krvi i mesa, zbirki priča: Moskovske pripovetke i Razmišljanja o Kristi T. Po nekim njenim romanima snimani su filmovi.  

chevron-downmenu-circlecross-circle