ПРОГРАМ

Razgovor o romanu: U vezi sa strancem, Kristofa Hajna

O romanu ’’U Vezi sa strancem’’ Kristofa Hajna (Radni sto, Beograd, 2019) istočnonemačkoj verziji ’’Stranca’’ Albera Kamija, u ponedeljak, 22.novembra od 19 časova u glavnom holu UK Parobrod, razgovaraće Bojana Denić, glavna urednica Radnog stola, Dušan Nikolić, germanista, koji je knjigu preveo i Katarina Lazić, urednica književng programa u Parobrodu.

’’U vezi sa stancem’’, sa strukturom novele, autor gotovo 40 godina nakon objavljivanja, van konteksta države koje nema, postavlja važna egzistencijalno-psihološka pitanja, aktuelna i za sadašnju ’’novu normalnost’’. Hajn izveštava kakva je individua srednjeg staleža, zaogrnuta strahovima, samoćom, ’’zaražena’’potiskivanjem, ignoracijom, negiranjem, prećutkivanjem, strategijama distance i izolacije u odnosu na druge i društveno okruženje. Egocentrizam, samodovoljnost,i zostanak empatije i solidarnosti u međuljudskim odnosima, indolencija i desocijalizacija, u sprezi sa poricanjem emocija, želja i nagona, samopreispitivanja, dovodi do ’’polu-života’’nalik ’’ne-životu’. Zagonetka naziva ’’U vezi sa strancem’’upućuje na Hajnovu težnju preispitivanja odnosa i uloge pojedinca  u istoriji, ne samo u ovom, nego i ostalim njegovim delima.

Kristof Hajn, istočnonemački prozni i dramski pisac i esejista, rođen 1944.u Šleziji, završio je studije logike i filozofije u Berlinu/Lajpcigu. Novela ’’U vezi sa strancem’’ iz 1982. objavljenja u Zapadnoj Nemačkoj, godinu dana kasnije, pod nazivom ’’Zmajeva krv’’, prevedena na 20 jezika, proslavila je autora. Hajn je dobitnik mnogih priznanja, zapadnonemačke kritike, Lesingove nagrade, ’’Uve Jonzon’’ i nagrade ’’Štefan Hajm’’. 

chevron-downmenu-circlecross-circle