ПРОГРАМ

’’Rokenrol kao umetnost – umetnost kao rokenrol’’ po izboru Jelene Pavićević

Parobrod, sprat (teatar, teatar hol), Ponedeljak 04. jun 2018, 19h (*traje do 15.06)

Rokenrol je muzički pravac nastao u drugoj polovini XX veka. Izmedju vizuelne umetnosti i ovog muzičkog žanra odvija se i postoji, ta večita sinergija u domenu emocije, estetike, autentičnosti, ritma, boje, energije i stila života kao takvog.

Multimedijalna izložba ’’Rokenrol kao umetnosti – umetnost kao Rokenrol’’ u kuratorskom izboru Jelene Pavićević, u Parobrodu pokušaće da predstavi rok muziku kao popkulturni fenomen koji radikalizuje vezu sa likovnom umetnošću i na taj način briše granice izmedju visoke popularne kulture.

Jelena se ovde bavi postmodernističkom umetničkom praksom, koje učitavaju značenje kulture unutar muzike, interakcijom izmedju publike i same umetnosti, njenim kognitivnim značenjem. Kao i spoznajom kulturalnih začelja, što bi u rok muzici bili: teatar, pantomima, mimika, pokret, koreografija, scenografija i kostim.  Napokon interdisciplinarnim pristupom muzici i umetnosti koji je proizveo art rock, koji koegzistira na granicama visoke i andergraund kulture, kao što stu bili Dejvid Bouvi (David Bowie), Boj Džordž (Boy George), Lori Anderson (Lauri Andreson), a kod nas Oliver Mandić.

Na izložbi će biti izloženi i zastupljeni radovi sledećih stvaralaca: Kosta Bunuševac, Rastko Ćirić, Zlatko Cvetković, Jugoslav Vlahović, Jakša Vlahović, Nikola Radosavljević, David Vartabedijan, Anamarija Vartabedijan, Aleksandar Leka Mladenović,  Mića Stajčić, Simonida Rajčević, Saša Mihajlović, Vladimir Perić Talent, Saša Stojanović, Miomir Grujić Fleka i Stefan Katanić.

chevron-downmenu-circlecross-circle