"Scenografija u filmu epoha" Jelena Sopić

četvrtak 21.12. 19h, gl hol-aneks

.. je prostorno-likovni prikaz kolektivnog sećanja. Ona se oslanja autorikina iskustva u radu na filmovima koji se mogu podvesti pod ovu odrednicu.

Iako ovaj ternim često obuhvata filmove davno prošlih vremena, epohom definišemo razdoblja koja mogu biti prošla, sadašnja, pa i buduća. Izložba je deo umetničko-istraživačkog rada koji se bavi periodom od 1947. do 1992. godine na prostorima bivše Jugoslavije kroz scenografiju u filmovima Ničije dete i Bićemo prvaci sveta.
Realistična priroda filma dovela je do toga da on neminovno postaje svedok vremena koje obrađuje. Ovaj fenomen rezultira time da publika prihvata filmska iskustva i film postaje deo kolektivnog pamćenja.

Jelena Sopić rođena je 5.8.1978. u Beogradu. Diplomirala je 2003. godine na odseku
Scenografija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Magistrirala je 2010. godine na istom fakultetu sa temom Scenografija kao prostorna vizuelizacija lika na odseku Filmska i TV scenografija kod mentora red. prof. Jasne Dragović. Trenutno pohađa završnu godinu doktorskih studija na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, smer Primenjena umetnost i dizajn. Od 2000. godine profesionalno se bavi scenografijom i realizovala je veliki broj filmskih i TV scenografija, muzičkih i reklamnih spotova.

Član je Evropske filmske akademije (EFA) od 2017. godine. Od 2003. godine član je ULUPUDS-a. Dobila je nagradu FIPRESCI za najbolju scenografiju 2015. godine za filmove Ničije dete i Bićemo prvaci sveta. *izložba je otvorena u glavnom holu samo 21. i 22.12

chevron-downmenu-circlecross-circle