ПРОГРАМ

SEĆANJE NA LJUBAV– Jicak Bar Josef

Clio: SEĆANJE NA LJUBAV– Jicak Bar Josef

Parobrod i tokom leta dok traje Filmstreet, nastavlja programsku saradnju sa izdavačkom kućom Clio na promociji njihovog  internacionalnog repertoara.

govore:autor, Ivana Dimić, književnica i recenzent, Dragan Velikić, književnik, Zoran Hamović, urednik

petak, 20. jul,  19 sati, Parobrod

Jicak Bar Josef je rođen u Tel Avivu 1949. godine. Diplomirao je na Hebrejskom Univerzitetu u Jerusalimu na katedrama za jevrejsku istoriju i pozorišne studije, a magistrirao savremenu književnost. Radio je godinama kao novinar u dnevnom listu “Jediot ahronot” a danas radi u Institutu Gnazim u Tel Avivu. Objavio je devet knjiga – romana i pripovetki i dobitnik je više priznanja od kojih su najznačajnija Kugelova nagrada 1995. i Premijerova nagrada 2002. godine.

Sećanje na ljubav je autobiografski roman, topla i osećajna priča. Radnja počinje smrću piščevog oca koji je i sam bio čuveni književnik Jošua Bar-Josif. Njegov, sada već sredovečan sin, pokušava da shvati svog oca, koji je potekao iz ultraortodoksne porodice, ali je raskinuo tu tradiciju i ostavio svoju suprugu i decu zbog druge žene. Dalek je, nadmoćan, narcisoidan i slab na žene. Sin ga obožava i u isto vreme ga se plaši, divi mu se, ali ga se i gnuša. Isak Bar-Josif nam iznosi zadivljujuću priču o ovom komplikovanom odnosu, sa umećem i kreativnošću pripoveda o uzdržanosti i obožavanju, smehu i bolu, razumu i osećajnosti – priča o dečaku iz dečjeg ugla, o bolnom odrastanju u čoveka koji je ostao razapet suprotstavljenim svetovima i osećanjima koja vode borbu u njegovoj duši.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle