ПРОГРАМ

Sirena koja se smeši

"Sirena koja se smeši" - pet bajki o venecijanskom getu Mirjane Ognjanović (Booka,2016) biće predstavljeno u Parobrodu, u utorak, 29.marta od 19 h u UK Parobrod, povodom obeležavanja pola milenijuma od osnivanja prvog geta nekadašnje Mletačke republike. Osim autorke, o ovim magičnim pričama, sa crtežima i akvarelima Aleksandra Palaveste, arheologa, govoriće Filip David, pisac, Slavko Krunić, slikar i Ivan Bevc, izdavač, uz moderiranje Katarine Lazić, urednice u Parobrodu.

Današnji pojam ’’geto’’ dobio je naziv po nekadašnjem venecijanskom jevrejskom getu, čiji su primer uzeli i drugi gradovi . Bajkovite priče Mirjane Ognjanović mnogo više su od nagoveštaja sećanja. One spajaju Saru Kopio Sulam, jednu od najobrazovanijih žena starog jevrejskog geta, kojoj je rabin Leon Modena posvetio dramu ’’Ester’’, posetioce čuvene Šekspirove ’’Sirenine krčme’’ iz Londona, sa Hugom Pratom, strip crtačem, romansijerom i tvorcem Korta Maltezea, sa kompozicijom renesansnog kompozitora i lautiste Džona Daulenda ’’Flow My Tears’’, čuvenu ’’Lacrimae’’(Suze) čiju vrednost nije zaboravio ni pop muzičar Sting.

Izlazak iz štampe ’’Sirene koja se smeši’’ i njena parobrodska promocija sastavni su deo globalne manifestacije pet vekova od osnivanje venecijanskog geta- nekadašnjeg ’’prenaseljenog lavirinta od zidova’’, kako je tvrdio engleski pesnik Šeli.

chevron-downmenu-circlecross-circle