ПРОГРАМ

Smrt fašizmu... dokumentarni filmovi o Ivo Loli Ribaru

Kao deo pripreme za novu predstavu Reflektor teatra “SMRT FAŠIZMU: O sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar”, pozivamo vas na projekciju dokumentarnih filmova o Ivo Loli Ribaru!

20. feburara/utorak od 19.30 UK Parobrod, Bioskop Dragan Gaga Nikolić

Nakon projekcija razgovaramo o predstavi, istoriji i fašizmu. U razgovoru će učestvovati glumačka ekipa predstave, dramaturškinja i rediteljka Milena Bogavac, kao i naši stručni saradnici Vlatko Sekulović, Srđan Milošević, Branimir Brkljač i naravno VI, kao naša publika.

Dokumentarna filmovi o Ivi Loli Ribaru vraćaju nas u vreme kada je uspomena na Lolu Ribara bila deo zvanične kulture sećanja, a sam Lola simbol omladinske požrtvovanosti i predanosti idealima. Kao ne toliko malobrojna deca iz građanskih porodica i Iva Lola Ribar je povlašćeni društveni položaj zamenio za pripadnost radničkom pokretu, odbacujući klasne privilegije koje su garantovale sigurnost i uspešnu karijeru. Studentska omladina najrazličitijeg socijalnog porekla pristajala je tih tridesetih godina u velikom broju uz ideale komunizma. Ostalo je zabeleženo i da je šef Specijalne policije Dragi Jovanović, prilikom jednog pretresa, razgledajući vajarske radove jednog komuniste-omladinca, upitao njegovu majku: “Gospođo, zašto naša najtalentovanija deca idu u komuniste?” Ovo pitanje sadrži i konstataciju koja stoji nasuprot malograđanskom mitu, i danas toliko prisutnom, da su komunisti okupljali odnarođene probisvete i neradnike. Komunistička omladina Jugoslavije okupljala je i najdarovitije mlade ljude epohe, ali i sve one, nezavisno od klasne pripadnosti, od talenata ili od obrazovanja, kojima su na srcu bile jednakost, socijalna pravda i solidarnost.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle