ПРОГРАМ

Splitska dica u Parobrodu

Pozivamo Vas na promociju knjige Splitska dica, autora dugogodišnjeg novinara, rok kritičara i publiciste Zlatka Galla, u sredu 25.4.2018. u 19 časova.

Na promociji govore Neno Belan specijalni gost iz Rijeke i Splita, Nikola Nešković, Petar Janjatović, Branko Rosić kao moderator, Zlatko Gall autor, Želimir Babogredac izdavač.

Parobrod, Kapetan Mišina 6a, Beograd

Knjiga "Splitska dica – od zidića do vječnosti" najnovije je izdanje, nekadašnjeg Jugotona, danas Croatia Recordsa u seriji monografija o muzici.

Četiri decenije, profesionalno prateći scenu od 1979. godine, Zlatko Gall je u ovaj svojevrsni istorijski tom, utkao decenijska zbivanja i poduhvate, ovog važnog muzičkog središta, specifičnog podneblja i mentaliteta. Temeljeći knjigu na svojim kritikama i zapisima sa lica mesta i vremena, a ne retuširajući istoriju "naknadnom pameću", Gall je kroz sedam poglavlja "Splitsku dicu" učinio dragocenim svedočanstvom vremena i kulturnog života jednog grada - Splita, prateći scenu od njenih ranih, zabavno-muzičkih početaka, Runjića i Dragojevića, preko Đavola, Dina Dvornika do Džibonija i TBF-a, napokon najnovijih - aktuelnih protagonista nadolazeće nezavisne scene.

Bilo da je reč o estradi i "zabavnjacima", rocku, funku ili hip hopu, kolosima te dalmatinske scene ili onim manje poznatim izvođačima lokalnog dometa, Zlatko Gall je ovom retrospektivom, kroz lična svedočanstva, napravio važan korak u dokumentovanju i dešifrovanju genetskog koda tamošnjeg “west coast” muzičkog podneblja, i svega onog što njene aktere razlikuje i povezuje.

 

chevron-downmenu-circlecross-circle