Sreda, 11. maj u 19h

ПРОГРАМ

Titani nacionalne književnosti u Parobrodu: Svetislav Basara

Roman tabloid „Anđeo atentata“ ( Laguna, 2015) nedavno nagrađen uglednim priznanjem Biljana Jovanović, kao i iz najužeg kruga za ovogodišnju NIN-ovu nagradu, Svetislava Basare, predstaviće u sredu, 11. maja od 19h u Parobrodu, ovaj titan nacionalne kulture, romansijer, pripovedač ,dramski pisac i bivši srpski diplomata, uz gostovanje Jasmine Vrbavac, novinarke, kritičarke i članice pomenutog  žirija za najbolji roman u 2015. godini, imoderiranje Katarine Lazić urednice u Parobrodu.

Oslanjajući se na ulogu istorije iz antike, da je ona zabavno štivo, reportaža, koju je očuvala do danas u svom imenu - pripovest, ulogu naratora Basara je poverio s one strane groba, austougarskom nadvojvodi Francu Ferdinandu. U maniru Luj Ferdinanda Selina, Basara ludistički virtuozno, provokativno, satirično, ironično, politički nekorektno i duhovito dokazuje da je istinski vladalac  XX veka - Apsurd. Parodirana istorija i kulturna prošlost  malih i velikih naroda  prikazana pamfletski, kao reklama, vic, i vest iz „crne hronike“, uz vrtoglav humor, čija je druga strana medalje tragičnost, propast i posrnuće, uokvirena je slikom Paul Klea „Angelus Novus“, iz eseja Valtera Benjamina.

Ono što je studija ’Tragovi karmina –Tajna istorija XX veka’ Grejla Markusa (Lipstic Traces- A Secret History of the 20th Century) u istraživanju vrhunskog eksperta za američku pop-rok kulturu, iz 1989. godine, (prevod  za srpsko tržište  Dejan D. Marković, Gradac, 2013. god) kao „Napuklo ogledalo“, okrenuto naopačke  je „Anđeo atentata“ u Basarinom celokupnom opusu i najnovijoj domaćoj književnoj produkciji.

chevron-downmenu-circlecross-circle