Ustanova kulture gradske opštine Stari grad, Kapetan Mišina 6a Beograd / Cultural Center of the municipality of Stari grad “UK Parobrod”, Belgrade
Radno vreme / Working hours: Radnim danima i subotom / Weekdays and Saturday: 09-22h, nedeljom / Sunday: zatvoreno / close. Info: +381 11 4142163

 

 

On Tour – Starogradska muzika u savremenom aranžmanu

STAROGRADSKA MUZIKA U SAVREMENOM ARANŽMANU

23. novembra 2018. Parobrod pokreće seriju akustičnih koncerata “Starogradska muzika – muzika Starog grada”.
U ovom ciklusu od 10 koncerata nastupiće najbolji domaći autori akustične muzike i uz redovni autorski repertoar, specijalno dorćolskom komšiluku u čast, odsviraće po najmanje jednan odabrani hit starogradske muzike u sopstvenoj obradi.

Milutin Petrović, direktor UK Stari grad o projektu:
“Starogradska muzika je muzika koja se svira i voli u Starom gradu, zar ne?
Pesme koje su volele naše prabake, a koje mi praktično nosimo u genima i možemo da otpevamo u pola noći, već jako dugo vremena nisu svirali ni pevali savremeni muzičari. Specijalno ne muzičari sa savremenim ukusom i stilom. Snimci koje možemo pronaći na YouTube-u su stari oko pola veka, snimljeni u vremenima kada su producenti, aranžeri i pevači delili muzički ukus na primer, sa Karuzom.
U međuvremenu u muzici su se dogodile neke “nove” stvari. Pojavila se neka “mlađarija” poput Bob Dilana, Džoni Keša, Emilu Haris… Robert Dobi i Nobela, a ovde i dalje “Ajde Kato, ajde zlato”, “Kad bi ove ruže male” ili “Kada padne prvi sneg” možemo čuti samo u izvođenjima koja dele svetonazore “preddilanovske muzike”… Smatram da je to šteta koju treba popraviti. Sve te divne pesme i cela naša gradska muzika imaju mnogo veze sa irskim melodijama, kantri harmonijama, molskim bluz dvanesticama, sa štimungom koji je upravo u korenima tog američkog meandra savremene popularne muzike.”

Seriju koncerata 23. novembra ove godine u 19:30 otvara bend On Tour.
https://forontour.bandcamp.com/

Koncerti će se održavati u klavir holu Arsena Dedića.

Ulaz je slobodan.