Tri koncerta za kraj sezone klavir hol Arsen Dedića

Neprofitna romska organizacija Romag pod pokroviteljstvom Sekretarijata za Kulturu Grada Beograda realizuje projekat „Romag muzičko- vokalne radionice i koncerti (UTO 20.). Projekat ima za cilj smanjenje diskriminacije prema romskoj nacionalnoj manjini u Srbiji, brojnoj, a jednoj od najugroženijih, te doprinosu integraciji ove populacije u savremene društvene tokove. Projektom je obuhvaćeno 20 mladih umetnika koji se edukuju pod nadzorom operske umetnice Jasmine Trumbetaš, prvakinje Beogradske opere i Nataše Tasić Knežević, operske umetnice i profesora pevanja, a uz pratnju  korepetitora Saše Kneževića.

Dan posle (SRE 21.) pijanisti Natalija Popović, Emilija Petković, violinistkinja Miljana Stamenić i bariton Marko Pantelić drže zajednički, nezavisni koncert, koju posvećuju muzici 20. veka, delima nekih od najznačajnih kompozitora tog perioda, Hindemitu, Ravelu i Prokofjevu,  koji su stvarali u različitim državama, različitog državnog uređenja, za različite potrebe. Publika će čuti, kako je nemački kompozitor pisao delo za koncertni podijum, francuski kompozitor za film, a sovjetski za potrebe vaspitanja i muzičkog obrazovanja dece. Sva trojica u istim delima imali su dodirnih tačaka sa tradicijom - bilo da je reč o melodici starih muzičkih epoha, folklornom zvuku ili usmenom narodnom predanju. Neuobičajenost ovog koncerta je da će učesnici, između tačaka voditi propratnu konverzaciju,  ogoljenu od suvoparnih informacija, interesantnim pričama o delima koja će se izvoditi predočiće se publici različitosti, upoznati ih sa okolnostima u kojima su nastala, kako su se stilovi razvijali, potrebe menjale u različitim sredinama. Reč je dakle o usmeravanju interesovanja publike sa tzv.“gvozdenog repertoara” klasične muzike, na velelpni opus kasnijih kompozitora. 

Napokon Sonja Radojković za sam kraj (PON 26), pijanistkinja i profesorka Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu nastupa sa violinistkinjom Galinom Đorđević koja, druga je primljena na studije kod čuvenog profesora Tobijasa Granma na fakultetu za muziku i dramu u Geteborgu u Švedskoj.

chevron-downmenu-circlecross-circle