Tribina: Pozorište i dreg / DRAMA QUEEN program 14. FIST-a

SUBOTA 4.5, 19:00h, UK STARI GRAD
Razgovor o brojnim zajedničkim tačkama pozorišta i drega, kao što su podražavanje, prerušavanje, izvođenje, publika, uloge i iluzija, a sama zamena rodnih uloga i identiteta koja je pojava koja se kroz istoriju pozorišta pojavljuje iznova i iznova, počev od boga Dionisa, antičkog zaštitnika pozorišta, koji je voleo da koketira sa svojom ženskom prirodom, da se pojavljuje u ženskim haljinama sa dugim plavim uvojcima, preko prakse da muški glumci tumače i muške i ženske uloge u antičkom i elizabetanskom pozorištu, do japanskog Кabuki pozorišta i mnogih savremenih pozorišnih praksi.
O povezanosti drega i pozorišta, njihovim razlikama, različitoj percepciji od strane publike i javnosti, tretmanu identiteta i roda i drugim temama govoriće:
Irena Ristić, profesorka, psihološkinja i rediteljka
Ivan Medenica, profesor, teatrolog i pozorišni kritičar
Andrej Ostroški / Dekadenca, dreg performer
Moderira: Ognjen Obradović, asistent na FDU

O programu:

Tribina se dešava u okviru programa DRAMA QUEEN na 14. FIST-u, međunarodnom pozorišnom festivalu studentkinja i studenata FDU.
DRAMA QUEEN se bavi temom drega kao pozorišne umetnosti. Krovna tema 14. izdanja festivala FIST jeste samospoznaja, odnosno pronalaženje, preispitivanje i redefinisanje sopstvenog identiteta, a dreg upravo kroz jednu parateatarsku formu hipertrofira i ukazuje na rodne stereotipe, ujedno vršeći inverziju rodnih uloga. Program se sastoji od više programskih celina (tribine, predavanja, radionice, performans i izložba), sa fokusom na radionice tokom kojih će polaznici u saradnji sa svojim mentorima, poznatim beogradskim dreg kraljicama, izgraditi svoje dreg identitete na osnovu motiva iz istorije pozorišta i drame, koje će prezentovati na završnom performansu i izložbi.

chevron-downmenu-circlecross-circle