ПРОГРАМ

"Umetnost kao tautologija'' Davora Džalta

Predstavljanje knjige ’’Umetnost kao tautologija’’ Davora Džalta, u izdanju  Instituta za filozofiju i društvenu istoriju i izdavačke kuće Clio, održaće se u četvrtak, 23. marta 2017. od 20 časova u UK Parobrod. Osim autora, o ovoj analizi fenomena samoreferencijalnosti u umetnosti dvadesetog veka, govoriće prof.emeritus Irina Subotić, istoričarka umetnosti, uz moderiranje Zorana Hamovića, urednika i direktora preduzeća Clio.

Studija Davora Džalta  prema rečima, dr Petra Bojanića recenzenta izdanja, istovremeno je fundamentalni doprinos recepciji i adaptaciji analitičke filozofije u konceptualnoj umetničkoj praksi.

’’Ideja, kao tautologija ( i tautologija kao ideja) koja je trebalo da onemogući i obesmisli komercijalizaciju i funkcionisanje umetnosti kao robe, ispostavila se kao upravo podesna roba.

Idejama je moguće trgovati. Kao i tautologijama...’’ navodi  autor studije ’’Umetnost kao tautologija’’. 

Dr Davor Džalto, istoričar moderne umetnosti univerziteta u Frajburgu, autor je više naučnih studija i eseja iz istorije i teorije umetnosti, pravoslavne ikonografije, političke ideologije, religijske filozofije i kulturologije. Umetnički deluje u medijima slikarstva, objekata i instalacija.

chevron-downmenu-circlecross-circle