ПРОГРАМ

Filmski klub "FILMUS"

FILMUS - filmski klub Stari grad, koji svoje sedište ima u Ustanovi kulture “Parobrod”
FILMUS funkcioniše kao programska aktivnost UK opštine Stari grad.

FILMUS za svoje ciljeve ističe:
 
· Očuvanje beogradske tradicije bavljenja istorijom filmske umetnosti.
· Očuvanje kulture gledanja filmova.
· Angažovanje na razvoju kreativnosti, kao i kvaliteta edukacije i naučno istraživačkog rada u oblasti audio vizuelnih umetnosti.
· Aktivnu borbu za građanske slobode u domenu redefinisanja autorskih prava obzirom na promene koje donosi digitalna tehnološka revolucija.
Detaljnije o ciljevima ovde: LINK
Način rada FILMUS-a:
· Osnovna delatnost je organizovanje kontinuirane serije autorskih ciklusa - projekcija filmova u bioskopu UK STARI GRAD (art bioskop "Dragan Gaga Nikolić" sa 37 mesta).
· Ponedeljkom, utorkom i sredom od 19 časova filmove za prikazivanje biraju kompetentni profesionalci koji pred svaku projekciju održe kratko uvodno predavanje. Posle svakog ciklusa, četvrtkom u 19h autor ciklusa drži tribinu/debatu/razgovor/diskusiju sa zainteresovanim članovima kluba o filmovima, autoru ili fenomenu kojima se njegov ciklus bavio.
· Sva uvodna predavanja i sve tribine se snimaju i postavljaju kao podkasti na stranice FILMUS-a na svim društvenim mrežama, koje kao takve postaju arhiva mišljenja o istoriji filmske umetnosti sa ozbiljnim edukativnim potencijalom.
· Projekcije su nekomercijalne (ulaz se ne naplaćuje) i zatvorene (samo za članove kluba), pa su ujedno i pokazivanje građanskog otpora pokušaju da korporacije i globalni kapital kroz navodnu zaštitu autorskih prava, ustvari kontrolišu čak i samu istoriju umetnosti.
Član kluba se postaje dobrovoljnim učlanjivanjem i dobijanjem članske karte.
Osnivači kluba su istaknuti filmski umetnici, profesori univerziteta, istoričari filma i studenti filmskih akademija.
FILMUS je pseudonim koji je koristio Boško Tokin u pisanju kritika, a Slobodan Šijan je napisao knjigu sa tim naslovom. Boško Tokin na ovaj način dobija još jedno svojevrsno ukorenjenje u beogradskoj kulturnoj javnosti.
O programima, ciklusima, filmovima, predavanjima i raspravama možete se obavestiti na sledećim linkovima:
Facebook: filmusface
Instagram
: filmusinsta
YouTube: LINK
chevron-downmenu-circlecross-circle