ПРОГРАМ

Promocija knjige uspomena na Dašu Drndić "Daša: spomenar"

Promocija Daša : spomenar ( Fraktura, Zaprešić, 2018)  knjige priča i stihova, trajnih posveta iz kruga bliskih prijatelja Daše Drndić (Zagreb,1946- Rijeka, 2018)  književnice i prevoditeljke,  održaće se u sredu, 27. marta od 19 časova u UK Stari grad.  

O ovom zborniku tekstova, nastalom  povodom vesti o smrti Daše Drndić, govoriće poznavaoci njenog stvaralaštva : Milan Rakovac, pisac i prevodilac iz Istre, koji je uredio spomenar, Borka Pavićević i Mirjana Stefanović iz Beograda i Vladimir Arsenić iz Zrenjanina, uz moderiranje Katarine Lazić,urednice u UK Stari grad.

Daša Drndić živela je i radila u Beogradu, od 1953. do 1990. gde je diplomirala.  Doktorirala je u Rijeci britansku književnost XX veka, koju je predavala  do penzije. Sredinom 90-tih godina, boravila u Kanadi. Objavljivala je prozu, književnu kritiku, analitičke tekstove i prevode u časopisima i književnim listovima, igrane i dokumentarne radio- drame. Autorka je naslova: ’’Put do subote’’, ’’Kamen do neba’’, ’’Marija Szestohowska još uvek roni suze ili Umiranje u Torontu’’, ’’Canzone di guerra’’, ’’Totenwande’’, ’’Doppelganger’’, ’Leica format’’, ’’After Eight’’, Feministički rukopis ili politička parabola, ’’Sonnenschein’’, ’’April u Berlinu’’, ’’Belladonna’’, ’’EEG’’.

Dobitnica je mnogih nagrada za prozne i dramske tekstove, između ostalih: Prozart, međunarodne književne nagrade ( 2014.)  Britanskog priznanja Independent, za najbolju beletrističku knjigu, za 2013.  za roman ’Sonnenschein’ ( nagrade za isti roman : Fran Galović i Kiklop, 2007) Warwick Prize, za najbolju žensku književnost u prevodu, u Velikoj Britaniji, za roman ’’Belladonna’’ ( nagrada Kiklop, 2013)  

U osvrtu na roman ’’Sonnenschein’’, kritičar New York Times-a navodi: ’’Drndić ne piše da bi zabavila, niti poučavala...već piše, da  bi svedočila’’.

chevron-downmenu-circlecross-circle